nederlands

Damen Restauratie

Restauratie van schilderijen, beelden en ikonen

Sinds 1965 staat Damen Restauratie garant voor vakmanschap inzake conservatie en restauratie van beelden, schilderijen en ikonen.


Conservatie houdt de handelingen in om het kunstwerk niet te laten degraderen, maar zo goed mogelijk te behouden en te beschermen tegen mogelijke aantastingen.


Restauratie omvat de werkzaamheden om het kunstwerk terug naar de oorspronkelijke bedoeling van de kunstenaar te brengen, in zoverre dit mogelijk en verantwoord is.


Daartoe schenken we veel aandacht aan het definiëren van de oorzaak en het soort schade: bijvoorbeeld: waterschade, een scheur door een val, een scheur door degradatie van het doek, schimmels, aantasting door houtworm, loskomen van gronderingslaag, vuil, oude restauraties, oude vernissen, inwerking van nicotine, enzovoort.


Bij de meest voorkomende werkzaamheden vinden we: vernis en vuil verwijderen, doek versterken, bedoeken, oude restauraties ongedaan maken, houtworm bestrijden, verf fixeren. Wij respecteren steeds de reversibiliteit van onze toevoegingen. Dit betekent dat onze restauraties later kunnen verwijderd worden, we denken daarbij voornamelijk aan retouches.


Zo zijn in de loop der jaren honderden kunstwerken ons atelier gepasseerd.


Wij behandelen schilderijen en beelden van alle tijden, dus zowel oudere meesters als moderne creaties komen aan bod. Evenwel heeft iedere periode zijn eigenheden en aldus zijn uiteenlopende werkzaamheden van toepassing. U kunt bij ons terecht voor schilderijen op doek, op houten drager en op koper. Tevens kunt de lijst van uw schilderij aan ons toevertrouwen. Onder de afdeling beelden restaureren we zowel stenen als houten beelden.